Perkmandelc vabi v svojo deželo in 8. skok čez kožo

Ohranjanje rudarske dediščine in skrb, da se ta ohrani za nove rodove, je v Zasavju vse bolj prisotna. Letošnjo osmo prireditev "Perkmandelc vabi v svojo deželo", ki je bila 16. avgusta in v okviru katere je potekal tudi 8. skok čez kožo, bi skoraj preprečil dež. Vendar se knapovska trma ne da! Malo prilagojen scenarij, sprejemljiv časovni zamik in vse je z dobro voljo vseh prisotnih dobilo pravo podobo.

Prireditev se je začela ob 16.00 z delavnicami za najmlajše. Za njih so ves čas skrbele pridne mentorice. Perkmandelc se je sicer tudi pred njimi ves čas postavljal kot taprav štajger, pa mu ni uspelo. Otroške majčke s podobo rudarskega škrata, zanimive pričeske, strašila iz papirja … so samo neki od izdelkov, ki so jih naredili otroci s pomočjo mentoric. Pred šotorom, pa se je šopiril novi leseni hunt, ki je bil tam s posebnim namenom - za tekmovanje v metanju kuolma v hunt. Nagrada je bila primerna trudu - sladoled ali pa slasten trojanski krof. Perkmandelc je sicer tudi tu kar naprej nekaj motovilil, kakšen rezultat je dosegel, pa raje vprašajte kar njega.
Ob petih se je pred Kulturnim centrom Delavski dom pričel peti Perkmandelčev pohod, ki je tako kot prejšnje leto vodil mimo pokopališča, čez Ruardi do ceste za Vine, pa do spomenika rudarjem in vhoda v jamo Vine, od tam pa na prizorišče prireditve. Perkmandelcu je pri urejanju vrste in discipline pomagal Marko Glavač, predsednik KS Jože Marn. Nebo pa se je namrgodilo. Organizatorji so upali, da bo ploha ubrala drugo pot, vendar so to resnično bile le mokre sanje. Ravno takrat, ko so zadnjim pohodnikom na cilju podeljene majice in priponke se je vlilo kot iz škafa. Vsi so poiskali zavetje v upanju, da bo naliv kmalu ponehal. Tudi župan Matjaž Švagan je vedril pod šotorom, čeprav se mu je že mudilo naprej.
Končno se je s trojanske strani začelo vedriti. Pihalni orkester SVEA, pod vodstvom dirigenta Petra Kudra je odpihnil še zadnje oblake, na pomoč jim je priskočil Pevski zbor Loški glas, Knapovske punce so razposajeno prepevale, za povrh pa so zaplesali še člani Folklorne skupine iz Trbovelj.
Medtem pa se je od Vašhave proti prizorišču za zagorskim RCR - om že bližala povorka. Na čelu se je v električnem vozilu helfarju šopiril sam Perkmandelc, sledili so mu praporščaki za njimi Rudarska godba Hrastnik, uniformirani rudarji društva RMED Srečno Zagorje, kandidati za skok čez kožo in uniformirani rudarji iz Laškega. Tik pred najbolj pomembnim dogodkom večera sta skupaj zaigrali obe prisotni godbi - Pihalni orkester SVEA in Rudarska godba Hrastnik. In takrat se je porodila ideja, da se naslednje leto na prireditvi združijo godbe iz vseh treh zasavskih občin: Hrastnika, Trbovelj in Zagorja.
Tradicionalna prireditev, zasnovana na rudarskem obredu, na kateri so sodelovali uniformirani rudarji in kandidati za skok čez kožo, je potekala po strogem scenariju, ki ga je vodil starešina uniformiranih rudarjev Franci Brinovec in po protokolu, ki je zaključen s prisego vseh, ki so skočili čez kožo.
Letos je skočilo 11 kandidatov iz Zagorja in drugih krajev, ki so na različne načine povezani s knapi in rudarsko dediščino. To so:
Gasior Bojan, Ribič Marija, Adler Mirko, Dolinšek Marjan, Urbanija Alojz, Ovnik Jože, Španec Valverde Viguera Agustin, Nahtigal Nina, Križnik Vinko, in Primož Frajle. Častni skakalec je bil Bojan Gasior, sin rudarja, ki je umrl v rudarski nesreči leta 1961. Danes je Bojan direktor in gonilna sila Gostišča Trojane in predsednik NK Dob.
Na koncu so podeljena priznanja lanskim skakalcem čez kožo.
Želimo, da prireditev postane prepoznavna tudi izven naših meja. Lansko leto je skok čez kožo uspešno opravila Tomislava Paštar iz Beograda, letos pa je bil med kandidati-skakalci Španec Valverde Viguera Agustin.
Prireditev Perkmadelc vabi v svojo deželo vsako leto skupaj s Turističnim društvom Ruardi Zagorje pripravijo tri krajevne skupnosti: Rudnik Toplice, Franc Farčnik in Jože Marn, ki na ta način obeležijo svoj krajevni praznik. Turistično društvo Ruardi letos polni že 20 let uspešnega delovanja.
Generalni pokrovitelj dogodka je vsako leto Občina Zagorje, saj se vse odvija v okviru zagorskega občinskega praznika.
Stanislava Radunovič
Fotografije Bojan Šibila

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke.

Če ne boste spremenili nastavitev v brskalniku, se strinjate z uporabo piškotkov, ki omogočajo polno uporabniško izkušnjo.

Se strinjam.

Turistično društvo Ruardi
Cesta 9. avgusta 68
1410 Zagorje ob Savi
Telefon: 041/ 328-900

Stanislava Radunovič, predsednica
Janez Lipec, podpredsednik
e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Perkmandeljc