Združenje za ohranjanje rudarske dediščine v Sloveniji – RUDA

DSC03764 001

Zasavje je že od nekdaj znano po knapih in težki industriji. Časi se spreminjajo, vse to že pretežno pripada zgodovini. Ljudem pa je še vedno mar za rudarsko dediščino in tradicijo. Zato se je kar nekaj zasavskih društev pridružilo Združenju za ohranjanje rudarske dediščine v Sloveniji Ruda. Glavni namen ustanovitve Združenja Ruda je povezovanje slovenskih društev in posameznikov, ki skrbijo za ohranjanje in popularizacijo rudarske dediščine. Združenje ima tudi svoj časopis Ruda, ki izhaja enkrat letno na praznik sv. Barbare.

V Združenje je včlanjenih 10 društev: Turistično društvo Mežica, Pihalni orkester Rudnika Mežica, Kulturno društvo MPZ Mežiški knapi, Etnološko društvo Srečno, Turistično društvo Ruardi Zagorje ob Savi, Rudarska godba Hrastnik, Rudarsko etnološko društvo Brezno – Huda Jama, Turistično društvo Senovo, Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno iz Zagorja ob Savi, Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Perkmandeljc Trbovlje in 4 fizične osebe.

Da bi v krajih, od koder prihajajo člani, postopno utrdili prepoznavnost Združenja, so seje izvršnega in uredniškega odbora vsakokrat organizirane v drugem kraju. Združenje sodeluje s predstavniki evropskega združenja rudarjev in topilničarjev VEBH, še posebej z njegovim generalnim sekretarjem Helmutom Hriberniggom iz Avstrije.

Redna skupščina združenja VEHB bo letos potekala v Mežici, 10. junija, ki bo tudi volilna, leto pozneje pa v Vestfaliji v Nemčiji. Letošnje skupščine se bodo udeležili predstavniki devetih držav.

Eden od ustanovnih članov Združenja Ruda je Turistično društvo Ruardi iz Zagorja, ki je lani izvedlo že 10. tradicionalni skok čet kožo. Kasneje so se Združenju, ki ima sedež v Mežici, pridružili še: Rudarska godba Hrastnik, RMED Srečno Zagorje ter RMED Perkmandeljc Trbovlje.

V soboto, 25. marca, je Združenje Ruda v Trbovljah imelo svoj šesti redni občni zbor, kjer je sprejeto poročilo o delu v preteklem in smernice za delo v tekočem letu.

Opozorilo! Ta stran uporablja piškotke.

Če ne boste spremenili nastavitev v brskalniku, se strinjate z uporabo piškotkov, ki omogočajo polno uporabniško izkušnjo.

Se strinjam.

Turistično društvo Ruardi
Cesta 9. avgusta 68
1410 Zagorje ob Savi
Telefon: 041/ 328-900

Stanislava Radunovič, predsednica
Janez Lipec, podpredsednik
e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Perkmandeljc