• Slika 3  Ohranjanje rudarske tradicije

  Organizacija izletov po Zagorju ob Savi in Zasavju

  Nordijska hoja in pohodništvo

 • Slika1  Ohranjanje rudarske tradicije

  Organizacija izletov po Zagorju ob Savi in Zasavju

  Nordijska hoja in pohodništvo

 • Slika 2  Ohranjanje rudarske tradicije

  Organizacija izletov po Zagorju ob Savi in Zasavju

  Nordijska hoja in pohodništvo

Italijanski novinarji na obisku

italijanski novinatji na obisku 6 001

 

Prejšnji teden smo v Zagorju v sodelovanju z Občino Zagorje, KC DD Zagorje, Skakalno sekcijo ter MGM Media Optima d.o.o., lastnikom znamke BEST PRESS STORY v Zagorju ob Savi gostil italijanske medije - Secret Corners of Slovenia, Press and Blog Trip for Italian Media.

 

Naši gostje sodelujejo z različnimi mediji. David Scott Silverberg piše za National Geographic Magazine, Francesca Acerboni za Corriere della Sera in več drugih, blogerki Sereno Autorino in Federico Gerini pa najdete na Instagramu.

V Zagorju jih je dočakala ekipa, ki so jo sestavljali predstavniki TD Ruardi, predstavniki Skakalne sekcije SD Zagorje in Milan Razboršek v vlogi vodiča. Mesto srečanja je bil spomenik dr. Janezu Drnovšku, od koder so se skozi park napotili na zagorsko ploščad. Sledil je obisk 60. slikarske kolonije Izlake Zagorje, kjer sodelujeta tudi dva italijanska slikarja. Nadaljevali so pot proti Evroparku in letališču Ruardi ter se odpeljali po Rogličevi poti od Spomenika rudarskim zodovom do Zasavske svete gore. Že na poti so jih navdušili urejena okolica, vasi, gozdovi in pašniki.

italijanski novinatji na obisku 45 001

 

Franceska Acerboni dopisnica Corierre De La Serra je kot arhitektka bila navdušena nad Delavskim domom Zagorje, tipičnim predstavnikom Yugo Arta. Francesca veliko piše tudi o arhitekturi, ki jo srečuje na svojih potovanjih. Kmalu bo v več medijih objavila prispevke o obisku Slovenije, vendar bo z veseljem napisala tudi prispevek, o kot pravi arhitekturnemu biseru, kakršen je Delavski dom Zagorje.

Davida Scotta Silverberg zanimajo geologija, botanika in življenje ljudi v krajih, ki jih obiskuje. Zanimali so ga pesniki, pisatelji, glasbeniki devetnajstega, dvajsetega in enaindvajsetega stoletja v Sloveniji, predvsem Zasavju. Seveda smo se pohvalili tudi z našim Romanom Rozino. David je prav tako bil navdušen nad Delavskim domom, še posebno mozaikom v Stekleni dvorani. Fotografiral je rastline in se zanimal za slovenske gozdove. Živi med Milanom in Oslom, odraščal pa je v New Yorku in Londonu.

»Slovenija ima veliko skupnega z Norveško,« je David z nami delil svoje opažanje. »Hribovita je, s številnimi prelepimi dolinami in rekami. Pri vas so me navdušili ljudje, njihova prijaznost in gostoljubje. Vaši gozdovi so vaše veliko bogastvo, ki bi ga morali veliko več izkoriščati v vašo korist.«

italijanski novinatji na obisku 2 001

 

David je glede na gozdno bogastvo pričakoval veliko več lesne industrije. Prav tako je povpraševal po izdelku, ki bi bil karakterističen za naše kraje (pijača, sir itd ). Glede na to, da ni čas jetrnic in krvavic, mu z njimi žal nismo mogli postreči.

Francesca je poleg arhitekture raziskovala tudi preteklost, naravne in druge znamenitosti naših krajev, primerjala, kako je danes in kako je bilo v času Tita, o šolstvu, dnevnih migracijah …

Gostje so uživali v razgledu z Zasavske svete gore. »Vidim skoraj pol Slovenije, « je bil navdušen David.

O Valvasorju so že veliko izvedeli na Bogenšperku, pa so to dopolnili z ogledom Medijskega gradu in kapele. Da ne bi bili ljubitelji kolesarjenja razočarani, so se zapeljali še skozi Strahovlje do rojstne hiše Primoža Rogliča. V Rudarskem muzeju v Kisovcu pa so italijanske goste dočakali Marjeta Hribar, Roman Perklič in Vlado Poredoš z ogledom muzeja, nakita od kuolma, okusnim šmornom, kranjsko klobaso in kitaro.

Italijanske novinarje je presenetila bližina večjih mest, kar je tudi ena od priložnosti za daljši obisk. Obisk, ki ga je finančno podprla Občina Zagorje, je odlična promocija na italijanskem turističnem trgu, saj so novinarji in blogerji obvezani za povratno informacijo o objavah o medijih, kar bomo izvedeli tudi mi.

Kljub trudu ni uspel skupni nastop zasavskih občin, kar je seveda velika škoda. Kot pravijo organizatorji, Zasavje je še vedno siva lisa na turističnem zemljevidu Slovenije in to se mora spremeniti. Veliko je še treba postoriti in na prvem mestu poskrbeti za možnost prenočitev, saj je pomanjkanje le teh velik minus za razvoj zasavskega turizma.

 

 

ls logotipi

camperstop

Turistično društvo Ruardi
Cesta 9. avgusta 68
1410 Zagorje ob Savi
Telefon: 041/ 328-900

Stanislava Radunovič, predsednica
Janez Lipec, podpredsednik
e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Perkmandeljc

perkm ikona